Onze motivatie en struggles in het onderwijs 

Stichting Donatues is opgezet om neurodivergente en hoogbegaafde studenten te ondersteunen in het onderwijssysteem, omdat hier nog te weinig aandacht voor is. Binnen de Technische Universiteit Eindhoven zijn er mogelijkheden om het onderwijs passender te maken voor deze studenten, maar er is ook nog een lange weg te gaan tot echt inclusief onderwijs.

 

Mara Gianotten;

Ik merk zelf al sinds de basisschool dat mijn hoogbegaafdheid niet als standaard wordt gezien en dat voor elke aanpassing hard gevochten moet worden, terwijl dit vaak aanpassingen zijn die het onderwijs even toegankelijk voor mij maken als voor de “standaard”-student. Inmiddels heb ik door hoe het onderwijssysteem in elkaar zit en hoe ik mezelf hier het beste op aan kan passen. Vooral door mezelf bewust te zijn van hoe ik het beste leer, kan ik kleine aanpassingen doen om het makkelijker te maken voor mezelf. Zo weet ik, dat ik pas als ik alle informatie heb voor een vak, écht kan gaan leren. En dat ik door mijn vrienden te helpen met leren voor het examen, mezelf kan testen of ik de neurotypische gedachtegangen begrijp. Inmiddels heb ik mijn draai gevonden op de universiteit, maar ik merk nog bij vele andere dat dit een stuk lastiger gaat.

 

Zo geven onze leden aan dat er niet echt een plek is om even uit-te-zonen en de rust kan opzoeken. De overprikkelende omgeving van de universiteit is überhaupt al een probleem, omdat het voor neurodivergente studenten vaak al lastig is om zich goed te concentreren. De extra afleiding vraagt dan nog eens meer energie, waardoor er vaak niks overblijft om goed op te letten tijdens een lecture of actief mee te doen tijdens een tutorial. En als het dan toch lukt om een hele dag mee te draaien, dan blijft er geen energie meer over om thuis nog verder te studeren. Het opnemen van lectures is daarin een enorme hulp, maar wordt helaas steeds minder gedaan. En ook het krijgen van bottom-up onderwijs, in plaats van top-down, is een enorme struggle voor de meeste studenten.

 

Jesse van Meer;

Zelf heb ik veel baat gehad bij het besprek van mijn struggles en vraag naar extra uitdaging. Tuurlijk kwam dit niet als eerste in me op en verdrink je onder de prestatiedruk en het sociaal gewenst gedrag waarvan je denkt dat hoort. 
Gelukkig biedt de Universiteit ook ruimte en mensen met kennis die jou struggle zien, begrijpen of willen begrijpen. Vanaf dat moment is het enkel nog een lijn omhoog om het beste uit jezelf te halen en je studie met plezier af te kunnen ronden. 

 

Er zijn binnen het onderwijs dus zeker mogelijkheden om het leven van een neurodivergente en/of hoogbegaafde student makkelijker te maken. En daar wil Donatues aan bijdragen door de connectie te zijn tussen de studenten en docenten, ondersteunend personeel en andere betrokkenen of zelfs andere instanties. Waardoor er, met tijd, een inclusief onderwijssysteem komt voor alle studenten.


Wat is ons verhaal en wie zijn we?

Hierbij het verhaal van ons bestuur 2024, Mara Gianotten & Jesse van Meer. 
Wie zijn we, wat is onze connectie met Donatues en waarom doen we wat we doen?

Mara Gianotten; 

Hi, ik ben Mara, woon in Eindhoven, maar kom oorspronkelijk uit Tilburg. In september 2024 ben ik gestart met mijn master in architectuur aan de TU/e, om over een aantal jaar architect te worden. Mijn opleiding stelt me in staat om mijn creatieve en technische kanten met elkaar te combineren. Dit was echter niet altijd het geval, omdat het onderwijs systeem mij vaak in de weg zat (en nog steeds zit).
Al sinds erg jonge leeftijd is het duidelijk dat ik hoogbegaafd, beelddenkend en hoogsensitief ben en daardoor anders denk dan dat de meeste mensen van mij zouden willen. Mijn weg vinden binnen het onderwijs is dan ook een enorme uitdaging geweest en ik ben me er nog steeds dagelijks van bewust dat mijn neurodivergente brein nog steeds niet altijd goed begrepen wordt. En dat ik daarin niet de enige ben.
Dus zet ik me in om steeds meer bekendheid te creëren, zo veel mogelijk neurodivergente mensen te helpen en om het onderwijs stukje voor stukje te veranderen om het inclusiever te maken.
Daarom zet ik me, samen met Jesse, als secretaresse van Donatues graag in om verandering te weeg te brengen en een veilige plek te creëren voor iedereen die zich niet altijd begrepen voelt in de neurotypische wereld. Daarnaast ben ik op dit moment stagiair bij KOW Architecten, geef ik zwemles op het Studenten Sportcentrum en zwem ik in mijn vrije tijd.

 

Jesse van Meer;

Hi, ik ben Jesse, op jonge leeftijd werd bij mij ASS (Autisme Spectrum Stoornis) vastgesteld, en al snel bleek dat ik daarnaast ook hoogsensitief en hoogbegaafd ben. Ondanks deze labels, zie ik mezelf vooral als mens, net als iedereen. Het zijn juist deze eigenschappen die mij in staat stellen om de wereld op mijn eigen, unieke manier te zien.

Gedurende mijn opleidingen heb ik mezelf altijd gemotiveerd om regulier (neurotypisch) onderwijs te blijven volgen en daar ben ik nu heel blij mee. Ik heb samen met de juiste mensen de juiste gereedschappen verzameld om full-time mee te draaien net als ieder ander. 

Ik studeer Psychology and Technology aan de TU/e en ben daarnaast actief als voorzitter van Donatues. Samen met Mara zet ik me in voor een veilige omgeving en een plek voor persoonlijke ontwikkeling, waar iedereen zich thuis kan voelen. In mijn rol als voorzitter focus ik op het creëren van draagvlak voor inclusief onderwijs en het bouwen aan een gemeenschap waar de unieke kwaliteiten van ieder individu centraal staan.

Naast mijn studie run ik mijn eigen management consultancy bedrijf, wat mij de kans geeft om mijn inzichten en vaardigheden in de praktijk toe te passen. In mijn vrije tijd ben ik graag te vinden op de golfbaan of omringd door familie en vrienden. Voor mij draait het leven om samen vooruitgaan, ieder in zijn of haar eigen uniekheid.


The logo of Donatues  

Hoi, ik ben Anne de Wit, de maker van het logo van Donatues.
Op het moment dat Donatues werd opgericht, was ik een 22-
jarige, 5e-jaars Psychology & Technology student aan de TU/e.
Als neurodivergente student had ik zelf ervaren hoe uitdagend het kan zijn om je weg te vinden in het
wetenschappelijk onderwijs.

De eerste keer dat ik een
bijeenkomst bijwoonde voor neurodivergente studenten,
voelde ik een enorme herkenning. Het was alsof er eindelijk
ruimte was voor mijn unieke manier van denken en leren. Dit
voelde voor mij als de start van iets groters, en ik wilde daar
graag een onderdeel van zijn. Dankzij de fantastische
mensen die de uitdaging zijn aangegaan om Donatues op te
richten, kreeg ik die kans.

Graag vertel ik jullie nu meer over hoe het logo tot stand is
gekomen. Mijn doel was om een symbolische representatie
te creéren van de kernwaarden van de stichting.

In mijn ontwerp begon ik meteen te denken aan de
doelgroep: neurodivergente en hoogbegaafde studenten.
Tijdens mijn studie heb ik veel geleerd over ontwerpen met het
oog op de mens. Daarom heb ik bewust gekozen voor zachte,
harmonieuze kleuren, die minder belastend zijn voor
mensen die gevoelig zijn voor overprikkeling. Het logo moest
niet alleen visueel aantrekkelijk zijn, maar ook bijdragen aan
een gevoel van rust en welkom zijn voor iedereen die ernaar
kijkt.

De hersenen in het midden staan symbool voor de
academische ontwikkeling en intellectuele uitdagingen die
neurodivergente studenten ervaren. Het geeft de focus van
Donatues op het bevorderen van van de unieke
denkprocessen van haar leden weer.

De open handen vertegenwoordigen de inclusieve
gemeenschap die Donatues wil creéren. De handen tonen
zorg, begeleiding en een gevoel van veiligheid, in onze
omgeving waar studenten niet alleen academisch, maar ook
sociaal en persoonlijk worden ondersteund.

Waar de handen het gebaar van geven uitdrukken, kun je in
het geheel van het logo met een creatief oog ook een
cadeauverpakking zien. Dit is een subtiele knipoog naar het
Latijnse woord donatus, wat "gift" betekent, en waar de naam
van de stichting op gebaseerd is.

Daarnaast zijn er in het logo abstracte patronen en
verbindingen te zien. Deze staan symbool voor de netwerken
van samenwerking en coaching die we binnen Donatues
willen opbouwen. We willen relaties mogelijk maken, zowel
binnen de academische als de sociale context van het
studentenleven.

Met dit logo heb ik geprobeerd niet alleen een beeld te
creéren, maar een verhaal te vertellen: een verhaal over groéi,
verbinding, en erkenning. Ik hoop dat het die boodschap
overbrengt, en wellicht tot snel bij een van onze volgende
bijeenkomsten!

-Anne